Historie

Voor zover wij weten zijn er in de smederij aan het Klooster in Angerlo in elk geval al 4 generaties smeden werkzaam geweest.
(Er gaat zelfs een verhaal dat in onze smederij de paarden van Napoleon opnieuw werden beslagen…)

Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat Smederij Fa. G.J. Hendriks op 1 mei 1910 is gevestigd als een eenmanszaak aan Het Klooster 8 in Angerlo.

We weten dat de oude smid Hendriks zijn Smederij Fa. G.J. Hendriks oprichtte en na verloop van tijd kwamen twee van zijn zonen (Jan en Hendrik) in de smederij werken. Jan en Hendrik bleven vrijgezel en werkten in de smederij van hun vader. Samen met hun eveneens ongehuwde zus Lies bleven zij wonen in de boerderij bij de smederij aan het Klooster in Angerlo.

Ongeveer 40 jaar geleden kwam de familie van Harry van Zadelhoff aan Jan en Hendrik vragen of de jonge Harry misschien in de smederij mocht komen werken. Jan en Hendrik kwamen met elkaar tot de conclusie dat Harry toch vast geen radio mee zou nemen en dus welkom was in de smederij! Op 1 januari 1986 nam Harry de smederij over van Jan en Hendrik, onder de voorwaarde dat de naam Smederij Fa. G.J. Hendriks zou blijven bestaan.

Harry was ook ongehuwd en enige tijd nadat hij de smederij had overgenomen nam hij zijn intrek in de bedrijfswoning. Op te jonge leeftijd is Harry in 2008 overleden. Veel van het materiaal en gereedschap van Harry verdwenen gaandeweg uit de smederij, wat over was werd in een inboedelveilig verkocht. En daar kwamen wij in beeld…

Steffan heeft de afgelopen jaren verschillende smeedcursussen bij het NGK gevolgd. Tijdens zijn eerste cursus in 2007 begon Steffan met het opbouwen van een kleine smederij in de schuur bij zijn ouders.

Via een kleine advertentie in een regiokrantje hoorden wij van de inboedelveiling van de smederij in Angerlo. Wie weet konden we daar nog wat gereedschap voor in Steffan’s eigen smederij kopen. Tijdens de kijkmiddag raakten we in gesprek met oudere zwagers van Harry en zo vernamen we dat de smederij met het woonhuis op den duur ook verkocht zouden worden. We lieten onze contactgegevens achter voor het geval dat…

Na enige maanden werden we door een rentmeester gebeld en binnen 8 weken waren wij de trotse eigenaren van de smederij en het bijbehorende woonhuis! In juli 2009 zijn we in Angerlo komen wonen en sinds maart 2010 is de smederij dus weer in bedrijf. Nu onder onze eigen naam: Smederij Hissink!

Ambachtelijk Smeedwerk

Sinds mensenheugenis zijn er verschillende smederijen gevestigd geweest in Angerlo (een prachtig dorp in de gemeente Zevenaar, vlakbij Doesburg en Arnhem). Toch is er in Angerlo nu slechts één smederij nog in bedrijf en dat is Smederij Hissink! Ons bedrijf is gespecialiseerd in het maken van ambachtelijk smeedwerk, maar ook in staat tot vele andere vormen van metaalbewerking. Eén van de bijzondere dingen van werken met metaal is de duurzaamheid van het materiaal. Smederij Hissink is gespecialiseerd in het leveren van prachtige maatwerk producten.